Artikel fra Politikens kæledyrstillæg 2017, af journalist Michael Winther

Vi overfører livsstilsygdomme til kæledyrene

Sundhedstilstanden for danske kæledyr som hund og kat er generelt god. Men stille og roligt er der sat en udvikling i gang, der gør, at flere og flere kæledyr rammes af livsstilssygdomme. Problemet ligger i kosten. Den er årsag til overvægt, allergier, demens og et generelt overaktivt immunforsvar på grund af inflammation i kroppen.


Ligesom vi mennesker i dag rammes af
en række livsstilssygdomme grundet kostens
sammensætning med mange alt for
forarbejdede og dårlige råvarer, kemikalier,
farvestoffer, kunstige sødemidler og
andre tilsætningsstoffer samt stillesiddende
arbejde og for lidt motion, er den
samme bevægelse i gang blandt vores
kæledyr. Populært sagt overfører vi vores
dårligdomme og livsstil til kæledyrene,
som så døjer med nøjagtig de samme
livsstilssygdomme, som os selv. For kødædende
kæledyr som hund og kat er det
helt store problem, at de bliver spist af
med foder, der ligger langt væk fra dyrets
naturlige kost. Det går ud over dyrenes
tarmsystem, og den biologiske omsætning
af fodret, som tarmen efter normale
forhold leverer.

- Immunsystemet i tarmen udgør 70-80 procent af kroppens samlede immunsystem. Den samlede mængde af mikroorganismer i tarmen betegnes mikrobiomet. Ubalancer i mikrobiomet øger risikoen for at udvikle en lang række af sygdomme. Især er tarmen følsom for inflammation, der på sigt kan udløse allergier, intolerancer og fedme. Men der ses også demens og kognitiv dysfunktion hos hunde, på samme måde som der ses alzheimers, demens og andre sygdomme i hjernen hos mennesker, forklarer dyrlæge Thomas Ingvorsen fra Højelse Smådyrsklinik i Lille Skensved. Han har mere end 20 års erfaring med at behandle smådyr som bl.a. hunde, katte og kaniner. Heraf 13 år med at behandle efter et holistisk syn på sundhed gennem efteruddannelse i kiropraktik, osteopati og akupunktur til dyr.

Tarmen går i ubalance.

Nutidens kæledyr mangler ikke energi. Det får de masser af gennem diverse kulhydrater i fodret, men spørgsmålet er, om de får den rigtige energi? Det mener dyrlæge Thomas Ingvorsen bestemt ikke, og peger især på, at mange hunde og katte får foder, der overhovedet ikke indeholder animalske råvarer, eller i hvert fald i meget begrænset mængde, samtidig med at de er fyldt med letfordøjeligt kulhydrat, vegetabilsk protein og fedt af forringet biologisk værdi. Det giver ofte en ganske pæn afføring, men giver samtidig inflammation. Netop det forhold gør, at dyrenes tarm kan ændre sig med lokal eller generel inflammation til følge. Derfor er det vigtigt, at give dyrene et varieret foder, der rummer de rette mængder af kulhydrater, proteiner og fedt. Og det vel at mærke i en kvalitet, der tager hensyn til dyrenes naturlige biologi.
- Hunde og katte skal ikke spises af med vegetabilske proteiner, kulhydrater og fedt. De skal have proteiner, der primært er baseret på animalske råvarer, et lavt indhold af kulhydrat med lavt glykæmisk index samt fedt fra eksempelvis fisk, fritgående dyr og kokosolie. Kort sagt skal fodersammensætningen repræsentere en god biologisk værdi, og alt for ofte ser vi desværre det modsatte. Nemlig rigtig dårligt foder, med store mængder letfordøjelig kulhydrat som majs, ris eller korn, kartoffel-,ærte- og majsprotein og cellulosepulver, som hovedingredienser. Og det byder man altså ikke sit kæledyr. Især ikke hvis man vil give det et rimeligt sundt liv, fortæller Thomas Ingvorsen.

Læder, spildolie og savsmuld.

Det er Fødevarestyrelsen, der lægger retningslinjerne for hvilke indgredienser foderet til kæledyr må indeholde. Og de retningslinjer er meget sparsomme. Dog må der ikke være hund i hundefoder og kat i kattefoder. Den regel skyldes hensynet til at undgå risikoen for kogalskab og lignende sygdomme, men ellers er spillereglerne for dyrefoder meget vidde. Der stilles dog krav til et minimumindhold af protein og fedt, samt et maksimumindhold af kulhydrat. Disse krav kan i teorien opfyldes ved gammelt læder, spildolie og savsmuld. Her udgør læderet proteinet, spildolien fedtet og savsmulden kulhydratet.

- Som dyrlæge er det jo fatalt at må erkende, at det forholder sig sådan. Der bliver i hvert fald ikke taget særlige hensyn til den biologiske værdi af dyrenes kost fra myndighedernes side. Og det er desværre ikke kun discountprodukter, men ofte også dyre luxusfodermærker der indeholder meget kulhydrat. Samtidig slås vi med en industri for kæledyrsfoder, der bliver ved med at fylde poserne med kulhydrater og vegetabilsk protein, som oftest restprodukter fra anden fødevareproduktion, som har tvivlsom biologisk værdi. Det betyder, at man snyder forbrugerne, og altså i sidste ende kæledyret, som så må leve med de livsstilssygdomme, foderet udløser, siger Thomas Ingvorsen.

Sund fornuft.

Som med så meget andet handler det at have et kæledyr også om sund fornuft. Det handler om at observere om dyret trives. Og er det tilfældet, er dyret sandsynligvis sundt og raskt. En hund og en kat skal have en blank og glansful pels, der sidder fast. Den må ikke have fedtede og tørre skæl, og så skal den nemt og ubesværet kunne komme af med en fast og ikke for hård afføring en til to gange dagligt. Endvidere skal den bevæge sig smidigt og ubesværet, ligesom huden skal være elastisk og uden fortykkelser.

- Er både humør og energi i top fejler hunden eller katten, som regel ikke noget. Men viser den tegn på mistrivsel, er det på tide at sætte ind. Og her kan en kostomlægning som oftest være medicinen til helbredelse. For som sagt findes der rigtig meget billigt og dårligt foder, der ødelægger tarmens normale funktion. Det betyder, at stoffer der ikke er er hjemmehørende i fordøjelsen, ved deres omsætning giver inflammation og betændelsestilstande. Fedtaflejring er et andet problem, og netop inflammatorisk fedt, der er et resultat af dårlig biologisk omsætning i tarmen, sætter sig typisk langs ryggen hos hunde. Derfor, skal man, som forbruger vurdere fodret ud fra ingredienslisten og ikke ud fra de anprisninger, der står uden på posen, som bl.a. super premium og light hypoallergen. Men er kæledyret løbet ind i problemer, er det positive altså, at man ved ændret kost kan komme problemet til livs, afslutter Thomas Ingvorsen Højelse Smådyrsklinik.
Artikel fra Politikens kæledyrstillæg 2017, af journalist Michael Winther