< tilbage 10-01-2013 - 16:26

Når mælketænderne ikke falder ud

Når de blivende tænder kommer frem uden at mælketænderne falder ud.

Hunde skifter mælketænder ud med de blivende tænder i ca. 3-7 mdr. alderen. Når hunden skifter tænderne skal man holde øje med, at mælketænderne falder ud, når de nye blivende tænder kommer frem. Det er ikke så sjældent at især de lange hjørnetænder i både over- og undermund kan blive siddende især hos de mindre hunderacer.

Når der kommer nye tænder og hvalpen ikke har tabt de første, skal disse fjernes af en dyrlæge. Afhængig af tandens palcering skal mælketanden fjernes når hvalpen er 5-7 mdr. gammel. De fejlagtigt blivende mælketænder kan ses, hvis hvalpen fx. har to 'rækker tænder' eller der sidder to tænder klods op af hinanden.

Hvis mælketænderne ikke falder ud, som de skal, kan det give pladsmangel for de nye tænder. Det kan betyde at der kan opstå en række følgevirkninger som fx. tandkødsbetændelse, tandsten, skæve blivende tænder og tandrodsbetændelse. Behandlingen skal foretages, mens den nye blivende tand endnu er i vækst.

Det var det, der var sket for den lille hvalp, blandingen Mimi. Mimi er en blanding mellem en Malteser og Chihuahua. Den venstre hjørnetand i undermunden var blevet siddende, selv om den blivende tand var kommet godt frem.

Mimi mødte op fastende på klinikken en fredag morgen, klar til at komme i fuld narkose. Først fik Mimi noget beroligende og derefter noget sovemiddel ind i en blodåre. Straks Mimi sov blev den lagt med ilt og narkose på vores bedøvelsesanlæg. Hele tiden blev Mimi overvåget af både dyrlæge og veterinærsygeplejerske, som jævnligt måler puls og respiration og undersøger reflekser. Alt sammen for at følge med i hvordan Mimi ligger i narkosen.

Når alt er klart, starter man med at tage et røntgen billede af den mælketand der er blevet siddende, for at have et 'før' billede. Så skærer man op langs roden af tanden i et lagkagesnit og skubber tandkødet til side, så roden er blotlagt. Med en masse tålmodighed og en forsigtig lirken kan man så få hele mælketanden ud uden at roden knækker. Man tager så endnu et røntgen billede for at være sikker på at hele roden er kommet med ud. Til sidst syr man tandkødet sammen igen med en selvopløselig tråd.

Mimi fik så en indsprøjtning med noget smertestillende og skal komme til en kontrol på klinikken om 10 dage, for at se at alt ser ud som det skal.

< Tilbage